Selecteer een pagina

Nieuwsitems en berichten over HTR Automatisering

Informatie betreffende nieuwsfeiten

Werkzaamheden 23 augustus

upgrade_bannerWerkzaamheden datacentrum.
Aankomende week gaan wij enkele upgrades uitvoeren aan onze Netservers.

Dinsdag 29 augustus a.s. worden vanaf 19:00 uur de eerst upgrades uitgevoerd.
Dit betreft een upgrade voor de huidige onlinediensten:
– Exchange Online           – Werkplek Online
– Webhosting                    – Pop Mail
– Backup Online               – HTR Cloud
– IP gegevens

Tijdens dit onderhoud kunt u verwachten dat de servers niet bereikbaar zijn. Uw verbindingen zullen zich na het onderhoud automatisch herstellen. Wij verwachten tussen de 2 en 3 uur hiermee bezig te zijn.

Werkzaamheden zijn afgerond.

LET U OP !!!!!

Geachte Relatie,

U heeft via de diverse nieuwssites kunnen lezen dat er een grote ransomware aanval plaatsvindt. Het kenmerk van deze ransomware is dat deze zich razendsnel over uw netwerk verspreid.

WAT KUNT U ZELF DOEN?

Let u er op dat u kritisch bent en blijft bij het openen / aanklikken van emails (bekende of onbekende afzenders).

Attendeer iedereen binnen uw organisatie op dit bericht.

WAT DOET HTR VOOR U?

Voor Relaties met ProActief beheer zullen wij versneld proberen alle updates bij te werken die mogelijk zijn. Het kan in dat geval zo zijn dat u onvrijwillig een herstart krijgt. Niet opgeslagen werk gaat dan echter wel verloren. Wij nemen aan dat het in dit geval meer acceptabel is dan een risico op een ransomware aanval.

Wij hopen op uw begrip in dezen.

Team HTR

Ransomware WannaCry!

Op vrijdag 12 mei dook in de loop van de dag de ransomware WannaCry op. In korte tijd besmette de malafide software tienduizenden computers in bijna honderd landen.

Wat is WannaCry?

WannaCry is een specifieke vorm van malafide software die bekend staat als ransomware. De software gijzelt als het ware de computers die het infecteert door bestanden op de harde schijf te versleutelen met een onbekende encryptiesleutel.

Hierdoor hebben gebruikers niet langer toegang tot de bestanden op hun computer. De makers van dergelijke ransomware eisen doorgaans een geldsom van slachtoffers in ruil voor het ontsleutelen van de bestanden. Bij WannaCry wordt een bedrag van zo’n 275 euro gevraagd, dat moet worden betaald in bitcoin, een virtuele betaalmunt die populair is onder criminelen.

Waar komt WannaCry vandaan?

Het is vooralsnog niet bekend wie achter de verspreiding van de WannaCry-ransomware zit. Politieorganisatie Europol heeft al aangekondigd dat zijn cybercrimeafdeling mee zal helpen aan het onderzoek naar de herkomst van de aanval.

WannaCry maakt gebruik van een kwetsbaarheid in Windows die in maart al door Microsoft is gedicht. De kwetsbaarheid kwam aan het licht via een lek van de hackersgroepering Shadowbrokers waarin onder meer informatie stond over spionageactiviteiten van de Amerikaanse inlichtingendiensten NSA en CIA.

Zij zouden verschillende kwetsbaarheden in Windows, waaronder die waar WannaCry gebruik van maakt, hebben aangewend bij de ontwikkeling van spionagemiddelen. Ondanks dat de kwetsbaarheid al is verholpen, wist WannaCry alsnog duizenden computers te infecteren. Deze systemen draaiden waarschijnlijk op verouderde versies van Windows of waren nog niet geüpdatet.

Wat voor schade heeft WannaCry aangericht?

WannaCry heeft, voor zover bekend, in 99 landen computers geïnfecteerd. In het Verenigd Koninkrijk werden tientallen ziekenhuizen en zorginstellingen slachtoffer van de ransomware, die de systemen van deze instanties geheel of grotendeels onbruikbaar maakte. Hierdoor moesten patiënten naar andere ziekenhuizen uitwijken, omdat medewerkers geen toegang meer hadden tot noodzakelijke systemen en gegevens.

In Spanje werd onder meer het telecombedrijf Telefonica slachtoffer. Ook in andere landen werd melding gemaakt van infectie door WannaCry. Onder meer Duitse Spoorwegvervoerder Deutsche Bahn is getroffen, maar dit leidde niet tot verstoring van de dienstregeling. Wel kregen reizigers op informatieborden de boodschap van WannaCry te zien dat het achterliggende systeem gegijzeld was.

De Franse autofabrikant Renault is eveneens slachtoffer geworden van de ransomware en heeft besloten de productie in verschillende van zijn fabrieken tijdelijk stil te leggen. Dit om te voorkomen dat WannaCry zich verder verspreidt binnen het netwerk van het bedrijf.

Hoe hoog is het risico op infectie?

Hoewel WannaCry zich in korte tijd op een groot aantal computers heeft weten te installeren, is de verdere verspreiding van WannaCry voorlopig gestopt. Een beveiligingsonderzoeker riep de ransomware per toeval een halt toe.

Dat wil echter niet meteen zeggen dat er geen risico meer bestaat op infectie. Computers die reeds geïnfecteerd zijn, kunnen nog steeds gegijzeld worden als gebruikers bijvoorbeeld een e-mailbijlage openen waarin de malware verstopt zit.

Om beschermd te zijn tegen de ransomware, moeten de meest recente beveiligingsupdates die Microsoft voor zijn besturingssysteem Windows heeft uitgebracht doorgevoerd zijn. Het gaat om update MS17-010 voor onder meer Windows Vista, Windows 7, Windows 8.1 en Windows 10. De update werd op 14 maart uitgebracht en zou al moeten zijn doorgevoerd als gebruikers automatische beveiligingsupdates hebben ingeschakeld.

Microsoft besloot vanwege de ernst van de cyberaanval ook het niet langer ondersteunde Windows XP en Windows 8 van een speciale update te voorzien om de kwetsbaarheid te verhelpen. Daarnaast heeft het bedrijf de beveiligingssoftware van Windows geüpdatet om de nieuwe vorm van ransomware te identificeren en gebruikers hiertegen beschermt.

Status werkzaamheden

upgrade_bannerStatus  10.45 uur
De onderstaande werkzaamheden fase 1 zijn met succes uitgevoerd.

Fase 2:
Woensdag 14 september a.s. worden vanaf 17:00 uur de tweede upgrades uitgevoerd aan onze Cloud Servers. Dit betreft een upgrade voor de huidige onlinediensten: Exchange Online en de Online Werkplek. Deze onlinediensten zijn hierdoor enkele uren niet bereikbaar, hiervoor onze excuses.
 
Na realisatie van de werkzaamheden zullen de onlinediensten automatisch beschikbaar zijn. U hoeft hier zelf niets aan te doen. 
 

 

Status  11.35 uur
De onderstaande werkzaamheden fase 1 zijn met succes uitgevoerd.
 

Fase 1:
Woensdag 24 augustus a.s. worden vanaf 17:00 de eerst upgrades uitgevoerd aan onze Cloud Servers. Dit betreft een upgrade voor de huidige onlinediensten: Exchange Online en de Online Werkplek.

Werkzaamheden 24 augustus

upgrade_bannerWerkzaamheden datacentrum.
De komende weken gaan wij enkele upgrades uitvoeren aan onze netservers. Deze werkzaamheden worden uitgesplitst in meerdere dagen.
 
Fase 1:
Woensdag 24 augustus a.s. worden vanaf 17:00 de eerst upgrades uitgevoerd aan onze Cloud Servers. Dit betreft een upgrade voor de huidige onlinediensten: Exchange Online en de Online Werkplek.
 
Deze onlinediensten zijn hierdoor enkele uren niet bereikbaar, hiervoor onze excuses. 
Na realisatie van de werkzaamheden zullen de onlinediensten automatisch beschikbaar zijn.
U hoeft hier zelf niets aan te doen.

Wat is Office 365 en wat is het verschil met Microsoft Office?

365“Office 365” is een abonnementsvorm met toegang tot de Office programma’s plus andere Cloud diensten zoals: Skype for Business web conferencing en Exchange Online e-mail host voor bedrijven.
 

“Microsoft Office” is de naam die we nog steeds gebruiken voor de bekende productiviteitssoftware. De Office-suites bevatten programma’s zoals Word, Excel en PowerPoint, die maar op één PC of Mac geïnstalleerd kunnen worden. De programma’s worden niet automatisch bijgewerkt wat betekent dat ze opnieuw gekocht moet worden om de nieuwste versie te kunnen gebruiken. Dit zijn momenteel Office 2016 voor Windows en Office 2016 voor Mac. Deze suites worden niet geleverd met de op de Cloud gebaseerde diensten die wel onderdeel zijn van Office 365.

 

 

Mailbericht ontvangen in het Nederlands dat een bekende vervoerder …………

virusVIRUS UPDATE:
Gelieve op te letten met het openen van e-mails zogenaamd afkomstig van een vervoerder.
Er is een gerichte aanval bezig waarbij de kans op schade groot is als u dit bericht toch opent.
U kan mogelijk een mailbericht ontvangen in het Nederlands dat een bekende vervoerder (naam varieert) langs is geweest. Zogenaamd was het niet mogelijk om een pakket af te leveren en er moet een nieuwe afspraak gemaakt worden. U klikt dan op een link en dit resulteert in het downloaden van een foutieve en kwaadwillend bestand waardoor al uw bestanden versleuteld worden. Instrueer uw collega’s dus dat men extra voorzichtig moet zijn met het openen van e-mails waar indirect al vreemde signalen zijn. Kent u de vervoerder niet, was u gewoon aanwezig dan zijn dit al de eerste signalen dat er iets verdachts is.

Impressie verhuizing relatie

Verhuizing relatie
In het afgelopen weekend hebben de medewerkers van HTR Automatisering een mooi stuk werk geleverd. Een compleet serverpark met werkplekken zijn verhuist naar een nieuwe locatie inclusief infrastructuur en VoIP. Maandag kon iedereen weer aan het werk in de nieuwe en snelle omgeving. Weer een tevreden relatie!

Gratis Windows 10 update

Schermafbeelding 2016-07-28 om 10.03.16Gratis Windows 10 update
Microsoft stopt op 29 juli 2016 met de gratis Windows 10-update en de notificaties voor een gratis upgrade naar het nieuwe besturingssysteem. Vanaf dan is een upgrade niet meer gratis.

De updatemelding zal worden teruggetrokken en verwijderd van computers. Dat kan even duren omdat deze melding op veel computers staat, verklaarde Microsoft tegenover Winbeta.

Veel Windows-gebruikers die niet willen upgraden naar Windows 10 klaagden op internet over de vele meldingen. Microsoft wil dat zoveel mogelijk mensen overstappen op de nieuwe software. De upgrade naar Windows 10 is gratis voor gebruikers van Windows 7, 8 en 8.1.

Wie na 29 juli wil overstappen moet betalen voor Windows 10. De richtprijs voor Windows 10 pro is € 279,- exclusief BTW.
Dus bespaar deze kosten en voer deze update op nog voor 29 juli gratis uit.

Neem meteen contact op met onze adviseurs: bel 033 – 494 50 31 of mail.

KPN stopt met Up

kpn-trekt-per-augustus-stekker-cloudopslagdienst-upKPN stopt per 1 augustus met cloudopslagdienst Up. Klanten moeten voor die tijd hun geüploade bestanden veiligstellen. KPN lanceerde Up in 2014, maar kon nooit voet aan de grond krijgen in een cloudopslagmarkt die wordt gedomineerd door grote spelers.
KPN heeft Up-klanten een brief gestuurd om ze te informeren over de aanstaande sluiting. Daarop valt te lezen dat betalende Up-klanten vanaf april niet meer betalen en dat het vanaf half mei al niet meer mogelijk zal zijn om nieuwe bestanden te uploaden.

 KPN raadt Up-klanten aan over te stappen naar diensten van andere partners. Bij partner HTR Automatisering kunt u probleemloos gebruik maken van uw persoonlijke cloudopslag welke in Nederland worden bewaard. Voor meer informatie kijk hier betreffende onze mogelijkheden